Groen, groener, Bamboe!

Duurzaamheid combineren met prachtige, stijlvolle meubelen die in jouw tuin een plaats verdienen; daar draait het om bij Orange Bamboo Design. Wij geven het begrip duurzaamheid een compleet nieuwe dimensie. Wij hebben met volle overtuiging en na veel onderzoek het onuitputtelijke bamboe omarmd. Bamboe is robuust, duurzaam én stijlvol. Perfect voor designmeubelen, aldus onze designer. Duurzaamheid staat bij ons in de gehele keten centraal; van duurzame winning tot groene stroom en van Nederlands design tot Nederlandse productie. Waar we ook naar kijken: de levensduur en levenscyclus van onze producten. Allemaal met dit doel voor ogen: hardhouten en metalen meubelen vervangen door bamboe. Hieronder lees je de feiten over bamboe en leggen wij uit waarom wij dol zijn op bamboe tuinmeubelen.

Bamboe Feiten

Separator

1. Snelle Groei

Wij gebruiken de zeer snel groeiende reuzenbamboe ‘Moso’. Deze gebruikt zeer veel CO2 tijdens de groei. Bamboe groeit tot een meter per dag, wordt 20 meter hoog en is in 4 jaar klaar voor gebruik. En het mooie hiervan: bamboe put de bodem niet uit en kan daardoor keer op keer worden gekapt.

Separator

2. Beschikbaarheid

Bamboe is een onuitputtelijke natuurlijke bron. Tropisch hardhout wordt in rap tempo schaarser waar gigantische ontbossing het bewijs van is. De beschikbaarheid van bamboe is met 7 miljoen hectare duurzaam beheerde plantages meer dan ruim voldoende.

Separator

3. Eerlijk

Omdat bamboe zo snel kan groeien hebben de boeren een goed en eerlijk inkomen. Onze bamboe wordt onder ISO 14001 geproduceerd: focus op mens en milieu.

Separator

4. Kwaliteit

Bamboe heeft gelijke of zelfs betere eigenschappen dan tropisch hardhout. Met productie onder ISO 9001 is de kwaliteit gegarandeerd. ISO 14001 staat garant voor goede milieuomstandigheden.

Separator

5. Duurzame eigenschappen

Het bamboe dat wij gebruiken behaalt duurzaamheidsklasse 1 volgens CEN/TS 15083-1. En wat dacht je van CO2 afname: per M3 van onze bamboe wordt een afname van ongeveer 250 kilo CO2 gerealiseerd. Oh ja, natuurlijk gebruiken wij alleen panda vriendelijke bamboe. Sterker nog, de panda lust onze bamboe niet.

Separator

6. Productie

De bamboe wordt gespleten en in lange strips gezaagd. De strips worden vervolgens tegen elkaar gelegd, verlijmd en vervolgens tegen elkaar geperst. Een balk bevat slechts drie procent formaldehyde-vrije lijm, welke voldoet aan de strengste normen.

Bamboe: hét snelst groeiende alternatief voor hardhout en metalen
De reuzenbamboe die wij gebruiken heet ‘Moso’. Deze groeit extreem snel en wordt in rap tempo 20 meter lang en is na ongeveer 4 jaar al geschikt voor onze kwaliteitsmeubelen. Daar doet een boom uit het tropisch regenwoud of een eik tot 20 keer langer over. Daardoor wordt hardhout in rap tempo schaarser. Bamboe dus niet! Het is zelfs een onuitputtelijke natuurbron. Natuurlijk gebruiken wij alleen bamboe dat aan de strengste normen voldoet als het gaat om kwaliteit, bosbeheer, de mens en het milieu (ISO 9001 en ISO 14001). Dat ZIT goed!

CO2 magneet  – CO2 oké
De keuze voor een Orange Bamboo Design product is een keuze voor meer CO2 gebruik dan CO2 uitstoot tijdens de gehele levenscyclus. Ongelofelijk mooi toch. Het geheim: Bamboe heeft gigantisch veel CO2 nodig tijdens de groei, een echte CO2 magneet. Denk jij aan aluminimum stoelen of tafels? Bedenk dan wel dat daarvan de CO2 uitstoot tijdens de gehele levenscyclus gigantisch is: tot 35.000 kilo! Dan maar staal? 15.000 kilo. Als jij MIN 250 kilo CO2 wilt, kies dan hier een van onze duurzame bamboe producten!  Vergelijk hieronder de CO2 footprint van bamboe met andere materialen.

Moso Partner
Zoals je hier kunt lezen hebben we  jaren onderzoek gedaan naar de kwaliteiten en toepassingsmogelijkheden van bamboe. Dat hebben we gedaan in samenwerking met onze partner Moso. Net als wij zijn zij een echte pionier. Zij hebben meer dan 20 jaar ervaring met het ontwikkelen van bamboe oplossingen. Moso en wij zijn samen gefocust op kwaliteit en duurzaamheid: groen, groener, bamboe!

Recyclen
Na jarenlang plezier van je mooie bamboe meubel wil je er wel zeker van zijn, dat je het goed kunt teruggeven aan de natuur. Dat is met bamboe geen probleem. Bamboe restmateriaal kan ideaal worden gebruikt voor het opwekken van bio-energie.

Orange Bamboo Design: samen écht duurzaam
Als jij kiest voor een van onze mooie en duurzame producten kunnen we samen ons duurzame doel verwezenlijken: hardhout en metalen meubelen vervangen door duurzaam bamboe.
Natuurlijk doen we er alles aan om als bedrijf ook duurzaam te zijn. Deze website wordt bijvoorbeeld gehost bij Greenhost, de duurzaamste hosting partij van Nederland. Onze timmerij wordt voorzien van groene stroom, geleverd door onze eigen zonnepanelen.